DAKVENSTER-TEAM

Voor al uw dakramen en vensters

Onze vakmannen werken in heel Nederland!

Bel ons: 088 - 11 55 617

Zelf een dakraam plaatsen

Op deze pagina vindt u een stappenplan hoe u zelf een dakraam kunt plaatsen. Het is verstandig om dit alleen te doen als u ervaring hebt met klussen. Een dakraam plaatsen is niet heel ingewikkeld, maar het moet heel precies gebeuren om kans op lekkage of andere schade te voorkomen.

Stap 1: kies een plek
Kies een plek die toegankelijk is om uw dakraam te plaatsen. Voorkom veel extra werk en kies een locatie binnen de gordingen (dwarsbalken). Sla stap 2 over als u geen gording hoeft te verwijderen.

Stap 2: nieuwe balken plaatsen
Moet u toch een gording of dwarsbalk verwijderen? Leg dan eerst de balk om. Zo voorkomt u dat de kracht van de dakconstructie niet wordt aangetast. Zaag twee balken af die tussen de gordingbalken komen en die het dakraam zullen omlijsten. Dit zijn raveelbalken.

Teken af waar de gording moet worden uitgezaagd. Denk hier niet alleen aan het raam, maar houd ook rekening met de nieuwe balken. Gebruik bij voorkeur een handzaag om de balk door te zagen.

Vervolgens kunt u de nieuwe balken plaatsen. Voorzie beide uiteinden van de balken van een batijzer en zet deze vast met batspijkers. Deze spijkers gebruikt u om de nieuwe balken aan de bovenste en onderste gording vast te zetten. Schroef de nieuwe balken vast met twee lange schroeven aan de uiteinden van de doorbroken balken. Dit geeft extra stevigheid. Nu heeft u een kader waartussen u het dakraam plaatst.

Stap 3: het dakraam uitzagen
Verwijder de dakpannen van binnenuit. Zaag daarvoor een klein gat uit van ongeveer vijftig bij vijftig centimeter. Zaag ruim binnen de lijnen die u getekend heeft. Boor in de hoeken van het afgetekende dakraam gaten, om te controleren of er voldoende pannen verwijderd zijn. Zaag dan de hele opening voor het nieuwe dakraam uit.

Stap 4: nieuw kozijn plaatsen
Verwijder de ruit uit uw nieuwe dakraam. Dat kan meestal eenvoudig door het raam te kantelen. Plaats het kozijn nu in het gat en monteer het op het dak. Bij het raam zijn bevestigingssleutels geleverd, die u op het dakbeschot vastzet.

Stap 5: gootstukken plaatsen
Plaats de gootstukken aan de buitenkant van het raam. Begin met het onderste stuk. Hieraan hangt een loodslab. Dit voorkomt dat regenwater naar binnen komt. De zij- en bovengoot kunt u plaatsen als het gootstuk goed vastzit.

Tijn Verbeek

Ik twijfelde of ik moest gaan voor een tuimeldakraam of een uitzetraam. De vakman van Dakvenster-Team wees me echter op het uitzetbaar tuimeldakraam, ideaal! Een ideaal dakraam. Daarom meteen ook maar een vrijblijvende offerte aangevraagd, die ik al snel...

Guus Cant

Offerte aangevraagd voor het installeren van twee kunststof dakvensters. Nu zijn we een week verder en de klus is al probleemloos afgerond. De vakman die we via Dakvenster-team hebben gevonden werkte snel, vakkundig en voordelig. Erg tevreden dus.

Xavi Elbertse

Het dakraam dat wij wilden laten plaatsen had geen alledaags formaat, maar gelukkig maken de specialisten van Dakvenster-team ook dakvensters op maat. De communicatie met jullie vakmannen verliep gesmeerd, en het dakraam was in een mum van tijd...

Valentijn Uittenbosch

Wij moesten erg lang wachten tot we een reactie kregen op onze aanvraag, dat moet beter kunnen. Maar uiteindelijk hebben we niks te klagen, want jullie hebben ervoor gezorgd dat er nu een prachtig dakvenster in ons dak is geïnstalleerd.

Niek Jacobs

Offerte aangevraagd voor een elektrisch bedienbaar dakraam van 78 bij 118 centimeter. Ik kreeg meerdere offertes toegestuurd, dus ik kon rustig gaan vergelijken. Ik moet zeggen dat dat erg handig is. Uiteindelijk gekozen voor...

Stap 6: dakpannen terugleggen
Leg de dakpannen weer terug op hun plek. Waarschijnlijk passen niet alle dakpannen precies. Gebruik een slijptol om dakpannen bij te slijpen. Maak tijdens het slijpen gebruik van oorbeschermers en een veiligheidsbril. Leg daarna ook de geslepen pannen terug op hun plek.

Stap 7: ruit plaatsen
Als het kozijn goed op zijn plaats zit en alle loodstukken en dakpannen op hun plek liggen, is het tijd om de ruit te plaatsen. In de handleiding die wordt geleverd bij het dakraam vindt u hoe u goed kan controleren dat de ruit goed vastzit. Vaak moet het raam helemaal gekanteld worden. Dan schiet er aan beide kanten een pinnetje vast. Test de stevigheid van het dakraam goed voor u aan de afwerking start.

Stap 8: binnenafwerking plaatsen
Nu het raam goed zit, werkt u de binnenzijde van het dakraam goed af. Er zijn standaard binnenafwerkingen verkrijgbaar. Als u deze niet heeft, kunt u dit zelf maken met MDF. Meet de afstand tussen de richel in het raamkozijn en de balken. Tel hierbij een halve centimeter op, omdat het gips en de zaagstroken nog precies om het dakraam moeten passen. Schroef ze vooraf in elkaar en plaats ze daarna in de richel van het kozijn. Tik de stroken voorzichtig aan met een hamer tot ze stevig vastzitten.

Stap 9: binnenzijde afwerken
De laatste stap is het afwerken van de binnenkant. Kit de naden dicht met acrylaatkit en vul de (schroef)gaten met plamuur. Gebruik geen siliconenkit, omdat u dit niet over kunt schilderen. Schuur het kozijn als de kit en plamuur droog zijn. Breng daarna een laag grondverf aan en schuur de afwerking nog eens als het droog is. Lak tenslotte de binnenafwerking in uw gewenste kleur. Klaar is Kees!

Tips voor het plaatsen van een dakraam

  • Vraag hulp aan iemand die ervaring heeft met het plaatsen van een dakraam.
  • Vaak is het niet nodig om een vergunning aan te vragen. Controleer dit echter goed voor u begint.
  • Bewaar overgebleven dakpannen. Zo heeft u altijd reserve als er een sneuvelt.
  • Begin niet meteen met een groot dakraam. Vervang eerst een oud exemplaar of begin met een klein dakraam, zodat u weinig aan de constructie hoeft te veranderen en de structuur begrijpt.
zelf dakraam plaatsen

Contact opnemen of offerte aanvragen

Wilt u liever uw dakraam laten plaatsen door een van onze vakmannen? Neem contact op en u ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van onze vakmannen bij u in de buurt.